Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2018
  Tentoonstellingen

- Tentoonstelling 'Vive la plume'in Betje Wolff Museum
- Expositie Anneke Burger-Blom in De Keijserin
- Finnissage expositie werk kunstenaars met beperking

- Expositie Kerkhof-Galerie overweerse Plolderdijk Purmerend
-
Tentoonstelling; Alex, kijk op het Water' in Museumgemaal ...Wilhelmina

Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2018
September
oktober
november
december  
September
Repaircafé in Buurthuis Zuidoost op dinsdag 18 september

In Buurthuis Zuidoostbeemster, Middenpad 2, 1461 BW Zuidoostbeemster wordt op dinsdag 18 september van 9.30 uur tot 11.30 uur weer een ‘Repair Café’ gehouden.
Bezoekers kunnen huishoudelijke apparaten met mankementen meenemen voor reparatie, variërend van naaimachines tot koffiezetapparaten enz. Maar heeft u een stoel waar een poot van los zit, dan kunnen de vrijwilligers deze ook repareren.
Behalve dat uw spulletjes ter reparatie kunnen worden aangeboden is het ook een gezellige ochtend. Onder het genot van een gratis kopje koffie praat u bij met buurtgenoten.
Volgende Repair Cafés: 2018: 20 november. 2019: 15 januari; 19 maart en 21 mei.  
Website: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Gratis parkeren en bushalte (buurtbus) voor de deur !

Burendag in Middelwijck

Zaterdag 22 september is er van Van 10 tot 14 uur tijdens de Burendag van alles te zien en te beleven in woonzorg centrum Middelwijck Prinses Beatrixpark 54, in Middenbeemster! Paula van Truijen, Zorgcirkel en Marijke Pot, RWSP nodigen alle buren en belangstellenden uit om even een kijkje te komen nemen.
Bij de ingang van Middelwijck kunnen kinderen hun fietsverlichting laten nakijken door vrijwilligers van het Repair Café en in de grote hal wordt weer een rommelmarkt gehouden met kinderspeelgoed, boeken, serviesgoed en leuke woonspulletjes. De Tuinkamer gonst van activiteiten met kraampjes die diverse producten en diensten aanbieden en bij het Rad van Avontuur zijn leuke prijsjes te winnen. Natuurlijk is er koffie met appeltaart en slagroom en om de trek te stllen zijn er vers gebakken pannenkoeken of een kopje soep.
Voor € 4,-- kunnen kinderen een vlieger met staart beschilderen. Een haspel met touw zit daarbij dus zodra de verf droog is kan er gevliegerd worden.
Ton Friedrichs heeft een filmverslag van de Rolstoel 4 Daagse. Leuk te zien hoeveel plezier de ouderen en de vrijwilligers  hieraan beleefden.
De opbrengst van deze dag gaat naar activiteiten voor de ouderen.

Buurtontbijt in Buurthuis Zuidoostbeemster op 22 september

Buurthuis Zuidoostbeemster organiseert op zaterdag 22 september 2018 een buurtontbijt in het kader van ‘Burendag’.
Aanmelden :  vóór 19 september via email info@buurthuiszuidoostbeemster.nl of 0299-  
                      427661 of in het Buurthuis tijdens de openingstijden.
Kosten        : volwassenen € 2,50, kinderen tot en met 12 jaar GRATIS.
Aanvang       : 09.30 uur.
Locatie        : Buurthuis Zuidoostbeemster, Middenpad 2, 1461 BW Zuidoostbeemster

Schrijven voor Amnesty International in het Betje Wolff Museum

Op dinsdagavond 25 september organiseren Amnesty International en het Betje Wolff Museum een ‘schrijfavond’ waar de deelnemers voorbeeldbrieven aan regeringen met de hand overschrijven. De gedachte is dat een handgeschreven brief toch meer aandacht krijgt dan een e-mail die wel erg gemakkelijk ge-delete kan worden.Men hoeft geen lid van Amnesty te zijn om mee te doen. Toegang tot het museum is gratis, evenals de koffie/thee en de kleine rondleiding door de tentoonstelling nadat het schrijfwerk is verricht. Er kunnen maximaal 15 mensen comfortabel schrijven in het museum. Aanvang 19.30 uur. Opgeven bij Aafje de Jong (tel. 0299-427800;  e-mail aafje.dejong@planet.nl ) en Alie Vis (tel. 0299-684597;
e-mail fishfamily@quicknet.nl ).

RWSP organiseert workshop 'Veiligheid in en om het huis'
In Buurthuis Zuidoost organiseert RSWP Beemster in samenwerking met het Rode Kruis van op donderdagmiddag van 13.30 uur - 15.30 uur een workshop 'Veiligheid in en om het huis 'gegeven.
Opgeven graag uiterlijk 19 september via servicepunt RWSP, tel.: 0299-820397 of via beemster@rswp.eu . Het servicepunt is geopend van maandag t/m woensdag tussen 9.00-12.00 uur.
Imkercursus 'Zorg voor de bij' door Albert Muller en Arnoud Sap

Ook dit jaar kan weer worden deelgenomen aan de theorielessen Zorg voor de bij in Middenbeemster, te beginnen op vrijdag 28 september. In deze cursus komen alle basis-aspecten van het imkeren en het biologisch-dynamische imkeren in de einraumbeute of natuurbouwkast aan de orde en achtereenvolgend op 12 oktober, 2 november, 23 november, 11 januari 2019 en 25 januari.
De cursus is geschikt voor beginnende imkers maar ook voor bijenhouders die de BD-methode willen leren kennen.
De cursus wordt altijd op vrijdagmiddag en vrijdagavond gehouden :
les 1 middag-les van 16.00u tot 18.00u
les 2 avond-les van 19.00u tot 21.00u
Je kunt kiezen voor de middag- óf de avond-les.

Lees meer

Beauty and the Beast bij Bptt Jongerenmusialgroep

De jongenmusicalgroep BOTT start vrijdag 28 september de repetities voor de nieuwe musical. Dit jaar spelen wij ‘Belle en het beest. Dat schitterende verhaal van de prins die geen liefde kan geven en daarom verandert in een af-zichtelijk beest. BOTT richt zich op  tieners uit Beemster en omstreken die het leuk vinden om te zingen en toneel te spelen. Elk jaar zijn we op zoek naar nieuwe spelers. Dus heb je (ooit) genoten van je groep 8 musical, speel je bij NKT en wil je een keer een grotere rol. Kom eens kijken of mail voor info.
De wekelijkse repetities beginnen op vrijdag 28 september, 19.30 in de Keyserin, Middenweg 148. De opvoeringen zijn gepland voor maart/april van 2017.
Kosten 60 € voor een heel seizoen.
Info/opgave peterdijkman@ziggo.nl

Darten op de vrijdagavonden in Buurthuis Zuidoost

Buurthuis Zuidoostbeemster, Middenpad 2, 1461 BW Zuidoostbeemster organiseert in 2018 drie dartavonden op: op 28 september; 26 oktober; 30 november dartavonden.
In 2019 zijn de volgende avonden gepland: 25 januari; 22 februari; 29 maart; 26 april; 31 mei en 28 juni.  

'Uit! aan het Marktplein' met ‘Liefde is waar het om draait.

Op zondag 30 september, aanvang 14.00 uur valt voor de derde keer weer te genieten van het fantastisch mooi muzikaal evenement: Uit! Aan het Marktplein!. De samenwerkende organisaties “Onder de Linden” en “De Beemster Keyser”, zijn er gelukkig weer in geslaagd een indrukwekkend voorproefje te geven van wat het cultureel seizoen 2018/19 in Middenbeemster te bieden heeft. En dat onder het motto ‘Liefde is waar het om draait’.
Tijdens deze 3e editie van Uit! aan het Marktplein brengen singer-songwriters Helen Botman (La Luna) en Peter van Vleuten met hun nieuwe programma “Love Letters - Straight From The Heart” tijdens een ‘vertelconcert in ‘De Keijserin’ met songs, verhalen, beroemde liefdesbrieven en anekdotes een ode aan de liefde. Ze laten ze de liefde stralen, in al haar grootsheid, maar ook haar grilligheid. Romantiek, ontroering, onthutsing en humor. 
Cammaretten 2017 winnares, veelgeprezen Cabaretier Janneke de Bijl, beschouwt tijdens een optreden in ‘Onder de Linden’ de achtergronden van het leven zoals het echt is: onzinnig en ingewikkeld.
Met de band "Tribute to the Blues Band" krijgt het publiek in “De Keyserkerk” tot slot een swingende afsluiting vol blueshits! Het repertoire bestaat uit ‘klassiekers’; van de prille beginjaren tot aan hedendaags werk. 
Het hele programma wordt in goede banen geleid door gelegenheidsactrice “Marie”. Zij is deze middag, net als vorig jaar, op haar eigen ludieke wijze uw gastvrouw.
Na afloop van de concerten is er een nazit met soep, stokbrood en kruidenboter in de foyer van “De Keyserin”.
Entré voor drie voorstellingen/concerten, inclusief soep. Reserveren via www.onderdelinden-beemster.nl.

Cello Trio in de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin

Zondag, 30 september treedt een cello trio om 16:00 uur op in de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk in Purmerend. Het optreden is om 16:00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar in de kapel en via info@keeskasbergen.nl.
Drie cellospelers, die elkaar kennen sinds hun studietijd aan het Sweelinck Conservatorium, waar zij studeerden bij Anner Bijlsma vormen incidenteel een trio. Martine Belder, Mieke van Loon en Ineke van der Schaaf spelen zo af en toe voor hun plezier cellotrio en als het zo uitkomt laten ze het resultaat graag horen aan publiek. Hun repertoire bestaat uit bewerkingen en origineel voor cellotrio geschreven composities van o.a. Händel, Haydn en Kodaly. Kaarten voor dit bijzondere optreden in een intieme kapel (maximaal 28 zitplaatsen) kosten € 9,50 incl. koffie of thee vóór aanvang van het optreden. Deze kunnen gekocht worden in de kapel van de begraafplaats tijdens de openingsuren op vrijdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur, en zijn ook te bestellen via info@keeskasbergen.nl. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk. U bent van harte welkom dit bijzondere concert bij te wonen. Zie ook www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl.

 
oktober
 
Ontmoetingen met schrijvers bij museum Betje Wolff

Vanaf 14 september organiseert het Betje Wolff Museum, Middenweg 178, Middenbeemster in het kader van 'Boeken Bij Betje'in samenwerking met Boekhandel Het Leesteken een reeks interviews met schrijvers. Het wordt een gevarieer programma met plaats voor literatuur, geschiedenis, wetenschap, natuur, reizen en filosofie.
Op Vrijdagavond 14 september
is de eerste van een reeks avonden, waarbij een auteur op de zolder van het Betje Wolff museum op bezoek komt. Achtereenvolgend zullen de volgende schrijvers op de intieme zolder van het museum over hun werk en gedachten aan de tand worden gevoeld door Alexander Reeuwijk

  1. 14 september: Nelleke Noordervliet
  2. 12 oktober: Marhijs Deen
  3. 9 november: Kees 't Hart
  4. 14 december: Mensje van Keulen.

Aanvang: 20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Toegang: 10 euro (betalen met pin is niet mogelijk!)
Gezien de beperkte grootte van de zolder, reserveren via: boekenbijbetje@gmail.com

Henk Poort met voorstelling “Ik ben mijn lied” naar De Rijp

Henk Poort de beroemde musical- en operazanger, komt zaterdag 13 oktober met zijn voorstelling “Ik ben mijn Lied” naar de Grote Kerk in De Rijp.  Deze geboren Amsterdammer en bovenal “kind uit de Jordaan” speelt deze keer geen rol. Hij speelt zichzelf. Hij zingt en vertelt deze voorstelling over zijn leven in de Jordaan waar muziek zo’n belangrijke rol speelt en hij vertelt over zijn leven achter de schermen. Natuurlijk wordt er heel veel gezongen. Henk Poort is een zanger die alles kan zingen, dus u hoort bijvoorbeeld niet alleen de echte Napolitaanse  liederen, maar ook de Amsterdamse én bekende opera- en musicalnummers (Anatevka, Phantom of The Opera).
De voorstelling is vorig jaar in het Concertgebouw in première gegaan. Na een lange toernee door het hele land, komt Henk Poort met muzikale begeleiding nu ook naar De Rijp. De recensies waren goed, dus organisator Cartouche hoopt met deze voorstelling dat pde Grote Kerk een grote groep bezoekers trekt.

De voorstelling op zaterdag 13 oktober begint om 20.30 uur in de Grote Kerk van De Rijp. Kaarten kosten €17,50. In de voorverkoop zijn deze verkrijgbaar via de website www.cartouche-graftderijp.nl, bij DA-drogist Rijkes en woonwinkel De Huiskamer in De Rijp. 

Aftrap concertreeks “De Keyserin Organiseert”
met Ierse muziek van O’DREAMS

Op zaterdag 6 oktober wordt om 20.30 uur in De Keijserin in Middenbeemster een aftrap gegeven van het nieuwe theaterseizoen 2018/2019 van “De Keyserin Organiseert” met een try out van O’Dreams, een Iers/Nederlands klassetrio.
De band bestaat uit de energieke, muzikale Danny Guinan (zang, gitaar), geboren en getogen in ‘the boglands of Ireland’,  John Flierman (zang, gitaar, bouzouki, bodhran), die terecht de eretitel ‘The Dutch Christy Moore’ draagt en  Ed Veltrop (zang, piano, accordeon)
O’DREAMS heeft een bijzonder bewogen theaterseizoen achter de rug. De in Beemster geboren, thans in Purmerend wonende Veltrop viel namelijk tijdens de soundcheck voor een van de voorstellingen van het podium, waarbij hij een gecompliceerde breuk van zijn schouderkom opliep en de resterende voorstellingen van de theatertour ‘An Irish Crossroads’ moesten worden gecanceld. Na een jaar keert O’DREAMS weer terug in de Nederlandse theaters. Geïnspireerd door de onfortuinlijke val schreef het drietal een compleet nieuwe vermakelijke, ontroerende en opzwepende muziektheatervoorstelling met de toepasselijke titel ‘Broken’.
Aanvang 20:30, kaarten à € 12,50 zijn te bestellen via info@wiewatwaarop49.nl of 0654667049.
Meer informatie over het programma van “De Keyserin Organiseert” vindt u op de facebook pagina en www.keyserin.nl.

Leven op het platteland van ± 1900/1960 door Cor en Lida Roet

Op donderdag 18 oktober, starten Cor en Lida Roet onder de vlag van het Historisch Genootschap Beemster weer met een drietal nostalgische foto/diavoorstellingen over het leven op het  platteland in de jaren ± 1900 tot 1960 en hoe het er toeging in de tuinbouw, de veeteelt en de akkerbouw.
In de tuinbouw, voornamelijk in ZOBeemster,  werden producten verbouwd op kleine perceeltjes grond, waarbij veel handwerk bij kwam kijken. Kassen waren er amper en het verbouwen van producten onder platglas was eveneens heel bewerkelijk.
De veeteelt was kleinschalig. Een boer had hooguit 20 tot 25 koeien die met de hand gemolken werdenen het grasmaaien gebeurde nog met de zeis. Hooien was bijzonder tijdrovend en de mest werd met de kruiwagen naar de mestvaalt gereden.
In de akkerbouw werden aardappelen met de hand gepoot en gerooid en tarwe werd eveneens handmatig gemaaid met de sikkel, waarna de schoven tegen elkaar werden gezet om te drogen. Daarna werden de schoven naar de boerderij gebracht waar het op grote klampen werd gezet tot de rondtrekkende dorsmachine langskwam om te dorsen.
donderdag 18 oktober, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Onder de Linden, Middenweg 150, Middenbeemster
maandag 5 november, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in de Z-inn Kapel, Pr. Wilhelminasingel 37A, Zuidoostbeemster
donderdag 29 november, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur)  in Onder de Linden,

Reserveren verplicht: We ontvangen uw reservering graag via:
info@historischgenootschapbeemster.nl onder vermelding van naam, datum en aantal personen of telefonisch via 0299-673500 (Hilda Reijm),
Voor HGB leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), is de toegang gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree € 3,50. Wordt u op deze avond lid van het HGB dan is de entree alsnog gratis.

 
november
Zondag 4 november in Buurthuis Zuidoost: Popband Rachel

Zondagmiddagpodium 4 november treedt in Buurthuis Zuidoost de popband ‘Rachel’ op. Deze energieke popband omschrijft hun eigen werk als Rachelcitrant. Rachel is de lead vocal en songwriter en laat zich niet graag in hokjes stoppen.  Waarom dan Rachelcitrant? Het repertoire varieert van rock, funk, pop en Jazz.  Rachel schrijft naar emotie en haar emotie is niet altijd hetzelfde!
Ze neem je mee op een muzikale reis door haar ervaringen te delen over: scheiden, vrijgezel zijn, foute liefdes, geen man meer willen, alleen nog maar sex willen tot weer verliefd worden, alles verpakt in een grote dosis Koomen humor,  dat het grote publiek kent van haar oom Arie (Koomen) de cabaretier.
Kortom: voor iedere luisteraar wat wils, jong en oud zullen verrast worden en ervaren dat Rachelcitrant zijn heel bevrijdend kan zijn!!!!
Bezetting: basis band: Maurice de Jong, (gitaar/ componist/ arrangeur),Rachel Koomen (Lead zang, singer songwriter), Lotte Groot (cello), John Hoetjes (drums), Maarten Plukker (bas) ,Jorgen Boots  (keys.hammon/harmonium etc), Yola Dekker (backing vocal)), Evelien Dubbeldam (cello) en Sandra Cox (altviool) Uitbreiding: Joan Smit en Thyrza Joemrati  danseressen.
Zaal open: 15.00 uur; Aanvang optreden : 15.30 uur.
Entree GRATIS

Beemster8loop, een nieuwe hardloopuitdaging in de Beemster.

Op zaterdagavond 10 november organiseeert De stichting Beemstermasters de Beemster8loop, de eerste 8 km lange Beemster Erfgoed Marathon voor hardlopers.
Het belooft een unieke ervaring te worden, waarbij de nadruk ligt op gezelligheid en verlichting. De deelnemers starten vanaf 20 uur in groepen vanaf Brasa Beemster en lopen de 8 kilometer rondom het centrum van Middenbeemster. De organisatie streeft naar 888 deelnemers en verzoekt deelnemers zichzelf met goede verlichting uit te rusten. Na afloop kunnen de deelnemers genieten van de prestatie, muziek en gezelligheid. Deelnemers betalen 17,50 voor deelname, inclusief 1 consumptie en snack.
De organisatie roept buurtbewoners in Middenbeemster op de lopers aan te moedigen door de tuinverlichting tijdens de marathon aan te zetten. De inschrijving is geopend en de parcourskaart is reeds beschikbaar op www.beemstererfgoedmarathon.nl/beemster8loop.