Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstellingen en andere activiteiten
 1. Zomertentoonstelling 'Vive la Plume' in Betje Wolff Museum
 2. Beemster Kunstroute weer tijdens Paas weekend
 3. Weegbrug staat weer ten dienste van toekostige vakantiegangers
 4. Muziekschool Waterland start op 7 maart met 'Muziek op schoot!
 5. Wat is er aan de hand in de Beemster met het subsidiebeleid?
 6. Openstelling Beemster Erfgoedkamer
 7. Inloop voor allerlei vragen en hulp
 8. formulierenbrigade
 9. Meedoen aan Yoga in de Kapel van ZOBeemster
 10. Funky Black Gospel en Soulballads
Beemster Kunstroute weer tijdens Paas Weekend op 1 en 2 april

De komende Paasdagen wordt voor de 20ste keer de Kunstroute Beemster georganiseerd. De route is een kunstenaarsinitiatief van professionele beeldend kunstenaars die in Werelderfgoed de Beemster werken en wonen. Elk jaar stellen zij op de beide Paasdagen hun atelier open, exposeren hun werk en vertellen graag over hun inspiratie. Sinds 10 jaar nodigen zij bovendien - jaarlijks wisselende - collega beeldend kunstenaars uit het hele land uit om op een aantal centraal gelegen en verrassende locaties hun werk te presenteren.
Dit jaar wordt er dus een dubbel jubileum gevierd, een goede aanleiding om naast de presentatie van nieuwe gastexposanten, een selectie van tien kunstenaars uit de voorgaande jaren te vragen om in dit jubileumjaar opnieuw te komen exposeren. Het fraaie landschap van de Beemsterpolder, met z’n ruimte en stilte, z’n weilanden en boomgaarden, maakt de Kunstroute in deze tijd van het jaar extra aantrekkelijk. Dit samengaan van cultuur en natuur delen de kunstenaars graag met hun bezoekers.
De deelnemende kunstenaars zijn:
Ruud Jaspers, Redmer Hoekstra, Leo Pruijt, Lizan van Dijk, Annelies Pont, Siemen Dijkstra, Elysia Verhoeven, Ruud Streefkerk, Yolanda Eveleens, Vivian Rozenbeek, Paul Fleming, Mark van Slooten, Meindert Regoort, Coco van Gent, Joshua Pennings, Joop Haring, Jan Grotenbreg, Peter Schudde.  
De route die Zuidoostbeemster, Noordbeemster en de dorpskern van Middenbeemster omvat, is compact en overzichtelijk en de elf locaties, die met de rode Kunstroute-banier aangegeven worden, zijn gemakkelijk op één dag te befietsen. Bij Hotel De Rijper Eilanden in De Rijp worden speciaal voor de route fietsen verhuurd. Het hotel heeft ruime parkeergelegenheid en is goed met openbaar vervoer te bereiken.  
Alle informatie over de Kunstroute is te vindedn op de website  www.kunstroutebeemster.nl waar u ook alle informatie vindt over de deelnemende kunstenaars en hun werk. De routebeschrijving is vanaf de website uit te printen of verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum in Middenbeemster, Middenweg 185, alsook bij de VVV Purmerend, VVV Edam, VVV De Rijp en tijdens de route op de diverse locaties.

Weegbrug staat weer ten dienste van vakantiegangers

Gaat u binnenkort op vakantie met de caravan of de camper en wilt u geen bekeuring riskeren vanwege een te zwaar beladen voertuig? Maak dan vooral even een afspraak met de weegmeester van de weegbrug in Beemster. Sinds 2014 is de weegbrug aan de Jisperweg/kruizing Volgerweg volledig gerenoveerd, geijkt en helemaal klaar om te wegen.
Vroeger, toen de suikerbieten nog aan het einde van de Jisperweg in een schuit werden gestort om vervoerd te worden naar de suikerfabriek, werd de lading even daarvoor gewogen op de weegbrug. Maar vanaf 1975 gebeurde dat niet meer. Ook voor andere landbouwproducten ontgroeide het weegvermogen van de weegbrug (max. 25 ton). De inkomsten daalden en een belangrijk stuk agrarisch erfgoed dreigde verloren te gaan.
Met behulp van sponsors en vrijwilligers werd de weegbrug gerenoveerd.
De landbouw als klant komt dus niet meer terug maar thans is deze uitermate geschikt voor het wegen van caravans en campers. Een bekeuring voor een te zwaar beladen camper of caravan te krijgen: even de weegmeester bellen op 06 83 89 97 03 om een afspraak te maken (€ 5,- per weging). Daarmee helpt u bovendien mee aan instandhouding van een stuk cultureel erfgoed.

Muziekschool Waterland organiseert “Muziek op Schoot”
Vanaf 7 maart start Muziekschool Waterland weer een nieuw cursusblok Muziek op Schoot. Kom samen met je peuter muziek maken!
Kinderen houden van muziek. En juist samen met je peuter muziek maken is goed voor hun ontwikkeling. In een cursusblok van 10 lessen leren jullie allerlei bewegings- en muziekspelletjes, in combinatie met nieuwe of oude liedjes. De liedjes kunnen makkelijk thuis worden gezongen op vaste momenten zoals bij het tanden poetsen, lopen, fietsen of bij een boze bui. Plezier staat voorop tijdens deze lessen, ervaring is niet nodig.
Voor alle peuters die het leuk vinden om met één van hun ouders of grootouders samen muziek te maken. Reken op gezellige en inspirerende lessen!
De lessen duren 3 kwartier en vinden plaats op de woensdagochtend. Kijk op de website van Muziekschool Waterland (www.muziekschoolwaterland.nl, tabblad cursussen) voor meer informatie over tijdstippen en kosten. Of neem contact op via Facebook.
Imkercursus: “Zorg voor de bij” in 7 Praktijklessen

Albert Muller en Arnoud Sap, die samen meer dan 50 jaar ervaring in de bijenteelt hebben, verzorgen vanaf vrijdag 25 maart in Breidablick, Bamestraweg 2, Middenbeemster een imkercursus: “Zorg voor de bij”. Deze bestaat uit 7 lessen van twee uur en is bedoeld voor mensen die overwegen bijen te gaan houden of geïnteresseerd zijn in bijen (voorkennis is niet nodig).
Albert Muller is bioloog en leraar BD-bijenteelt,  Arnoud Sap gespeciliseerd in de Bd-landbouw werkt vanaf 1996 als werkplaatsleider op Breidablick, waarin hij in 2007 begon met imkeren.
In de  lessen komen alle aspecten en handelingen van het bijenhouden aan bod. Honing is niet het primaire doel. Het accent bij deze cursus ligt bij de wezenlijke natuur van de bijen, maar er wordt uitgegaan van een specifiek biologisch-dynamische invalshoek. Na de cursus ben je in staat om zelf een volkje te begeleiden.
Er zijn twee groepen: De eerste groep: 13.30 u tot 15.30 u De tweede groep: 15.30 u tot 17.30 u. De lesdagen zijn altijd op een vrijdag: 23 maart 29 juni 13 april 13 juli 25 mei 31 augustus 15 juni De benodigde cursusmaterialen zijn tijdens de les in bruikleen beschikbaar.
Deelname :€ 145 te voldoen op; NL56 TRIO 2024 4306 43 onder vermelding van naam deelnemer en mailadres t.n.v. A.Sap Middenbeemster

Funky Black Gospel en Soulballads – B-Star
start nieuw project op eerste drie donderdagen van de maand

De B-Star Gospel & Soulsingers starten met een nieuw project, bestaand uit liederen met de funky spirit van de moderne Amerikaanse Black Gospel, afgewisseld met mooie soulballads. De arangementen van de liederen geven veel ruimte aan een mix van koor -en solozang. Er wordt gerepeteerd onder leiding van Erwin Young met Rick Piepers, vleugel, op in de foyer van de Keyserin, Middenweg 148 in Middenbeemster.
In mei, begin juni wordt dit projekt besloten met een aantal optredens.
De eerste weken is er ruimte voor nieuwe zangers om eens een avond te komen meezingen.  Verdere Informatie bij helen.blackgospelbeemster@ziggo.nl.

Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
De Z-INN Kapel aan de Pr. Wilhelminasingel 39 in Zuidoostbeemster brengt verschillende tradities bij elkaar. Op Zondag 18 februari van 11.30 tot 12.30 uur worden elementen van een kerkdienst gecombineerd met yoga. Neem dus je matje mee. Iedereen van harte welkom.

Iedere eerste maandagavond van de maand is de Beemster Erfgoedkamer open is vanaf 20.00 uur.  Heb je vragen kom dan gerust langs. Voor een goed verhaal of anekdote is ook altijd een gewillig oor.
De afdeling Beemster Erfgoed richt zich vooral op:

 • Archivering van historisch belangrijke boeken, dagboeken, documenten, foto’s en films.
 • Het organiseren van de ‘HGB Inloop’: voor zowel leden als niet-leden is er regelmatig in de Beemster Erfgoedkamer gelegenheid om samen met andere bezoekers te praten over onderwerpen uit de Beemster historie, o.a. aan de hand van oude foto’s of documenten.
 • Archeologie en onderzoek naar de Beemster vóór de droogmaking (1612).
 • Bewoningsgeschiedenis en stamboomonderzoek.
 • Historisch onderzoek van prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog en daarna d.m.v. archiefonderzoek en interviews met Beemsterlingen, zogenaamde ‘oral history’

Beemster Erfgoedkamer 
De Beemster Erfgoedkamer vormt het kloppend hart van de afdeling Beemster Erfgoed. In deze fraaie en authentieke ruimte wordt o.a. het volledig HGB-archief (boeken, oude foto’s e.d.) beheerd. De Beemster Erfgoedkamer bevindt zich in het voorhuis van het complex ‘Westerhem’. De ruimte is geopend tijdens de zogenaamde HGB Inloop en op individueel verzoek. Het inzien en eventueel uitlenen van materiaal is aan regels gebonden.
Voor meer informatie: Historisch Genootschap Beemster

Inloop voor allerlei vragen en hulp

Inwoners uit de Beemster kunnen vanaf vandaag elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek van Middenbeemster terecht op de inloop voor allerlei vragen en hulp. Financiële vragen, hulp bij het invullen van formulieren, het lezen van moeilijke brieven maar ook recepten en bijsluiters zijn maar een aantal zaken die een Beemsterling kan inbrengen op het inloopspreekuur.
De organisaties Buurtzorg, Evean, SMD, Stichting Mee, het Jongerenloket en de Formulierenbrigade hebben de handen in elkaar geslagen om de inloop wekelijks mogelijk te maken. Zo zijn er wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers die bewoners kunnen helpen bij een veelvoud aan vragen en problemen.
De inloop is in de bibliotheek in Middenbeemster (Tobias de Coenestraat 4) van 13.30 tot 15.30 uur. Iedereen kan binnenkomen wanneer het hem of haar uitkomt.

Start van de Formulierenbrigade in de Bibliotheek Beemster

Met ingang van donderdag 14 september starten Bibliotheek Waterland en CJG Beemster met een Formulierenbrigade in de Middenbeemster.  De vrijwilligers van de Formulierenbrigade helpen bij het invullen van formulieren of het lezen en begrijpen van brieven. Maar ook kunnen zij bijvoorbeeld helpen bij de uitleg van bijsluiters voor medicijnen. Aan deze service zijn geen kosten verbonden en een afspraak maken is niet nodig. De Formulierenbrigade is vanaf de startdatum iedere donderdag van 8.45 uur tot 10.30 uur aanwezig in de bibliotheekvestiging Middenbeemster.
Voor wie is de Formulierenbrigade bedoeld?
De Formulierenbrigade is er voor iedereen die ondersteuning wenst bij het invullen van formulieren. Voorbeelden daarvan zijn: aanvragen van bijstand, vrijstelling van gemeentelijke belastingen en waterschapslasten, formulieren van het UWV e.d.. Het invullen van belastingformulieren behoort niet tot de werkzaamheden van de Formulierenbrigade. De Formulierenbrigade kan wel helpen met het verwijzen naar instanties die ondersteuning kunnen bieden.
Ook nieuw: spreekuur maatschappelijk werk gelijktijdig met het spreekuur Formulierenbrigade
Eén van de instanties naar wie de Formulierenbrigade kan verwijzen is het maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker ondersteunt mensen bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld vanwege (dreigende) schulden, werkeloosheid, opvoedings- of  relatie problemen. Het maatschappelijk werk inloopspreekuur vindt plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin, via de ingang van de bibliotheek.
Vanaf 14 september zijn de inloopspreekuren van De Formulierenbrigade en het Maatschappelijk werk in de Bibliotheek Beemster iedere donderdag van 8.45 tot 10.30 uur. Het adres van de Bibliotheek is Tobias de Coenestraat 4 in Middenbeemster.