Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Ger Belmer en zijn ode aan de Beemster Bengel
Een herinnering aan een singer-songwriter, dichter en journalist

Middenbeemster, 2 december 2022

Enkele dagen voor de jaarwisseling komen vaak herinneringen naar boven. Dingen die ik al lang vergeten was. Totdat ik ergens 'in de buik van mijn PC' een gedichtje ontdekte, dat jaren geleden speciaal voor mij gemaakt werd door Ger Belmer, journalist bij de toen nog Nieuwe Noord-Hollandsche Courant. Maar hij was ook een Nederlandstalige singer-songwrite en dichter. Hij schreef onderstaand gedicht als een ode aan mijn Beemster Bengel, waarin hij het belang van de media, ook al is het maar lokaal, onderstreepte. (Wellicht had hij dat gedichtje al klaar en flanste hij er nog het laatste couplet bij).
Hij heeft het toch heel mooi verwoord, want de door hem geschetste gevoelens leven momeneel sterk in deze onzekere tijd met zoveel ellende door de oorlog in Kroatië... zo ver weg, maar ook in Nederland toch zo voelbaar.

Geen held

Toen men sneuvelde bij bosjes
en zeker ook met verve
Kon mijn komst de lol daarvan
nog niet afdoend bederven.

Ik vrees dat ik geen held zal zijn.
Wanneer het er toe doet,
ben ik een hele kleine man
en toon beslist geen moed.

De derde wereldoorlog
breng ik door onder de dekens.
Steek af en toe m'n kop omhoog,
nieuwsgierig naar de tekens.
Of het alweer vrede is,
eens moet die toch komen!
Diep onder mijn dekens
lig ik er van te dromen.

Onbetwistbaar bewijs
levert die drukke griet:
vooroorlogse kwaliteit
verloochent zich niet.
Nog volledig bij de tijd
met haar nieuwtjeshengel.
Surf maar eens

naar de Beemster Bengel.

Ger was een cynicus en grimmig waren soms zijn gedachten, gedichten en liedjes, hoewel hij die op vermakelijke toon zong. En desondanks waren ze leuk. Ik was dan ook verheugd toen hij op een dag met het voor hem gebruikelijke pessimisme met de ode voor mijn Beemster Bengel voor de dag kwam.

Ger Belmer... het is al weer 8 jaar geleden dat hij het leven voor gezien hield. Daarom haal ik hem in mijn mijmeringen toch nog even terug.

Ger is overigens nog niet helemaal weg want op You Tube kunnen zijn liedjes nog steeds worden beluisterd, bijvoorbeeld zijn Schetendoekse broekje.

Natuurlijk heeft de Beemster Bengel al weer een poosje het rapporteren van actueel Beemster nieuws achter zich gelaten. Maar toch... zo af en toe borrelen herinneringen dus op en die kan ik altijd toch nog weer even kwijt op deze site.
Omhoog