Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Dorpspraatje (helaas te laat voor inlevering bij Binnendijks)

Middenbeemster, 26 mei 2023

Voor publicatie van een artikeltje in Binnendijks moet de kopij een week tevoren worden ingeleverd. Met mijn huidige Dorpspraatje over de groenvoorziening in Beemster op vrijdagochtend was ik helaas net even te laat. Binnendijks heeft nog wel een uitwijkmogelijkheid op internet www.binnendijks.nu, maar dan kan ik het net zo goed bij Mijmeringen op mijn eigen Beemster Bengel plaatsen.

Aanvankelijk was het maar een kort bericht namelijk over De Buurt en de plantenbakken!!!

Plantenbakken
Het moet iedereen opgevallen zijn, dat het er op De Buurt en rond hetMarktplein zo fleurig uitziet. In het voorjaar stonden overal grote bakken met prachtig gesorteerde tulpen en nu zijn die vervangen door artistiek opgemaakte plantenbakken en aan de lantarens van de winkelstraat hangen grote sierpotten met vrolijk bloeiende plantjes. Daar word je toch een beetje blij van tijdens het boodschappen doen.
Volgens informatie zorgt Purmerend voor de plantaardige ‘opfleuractie’. De planten worden regelmatig van consumptie voorzien. Dan rijdt er een grote container langs om hun dorst te lessen en regelmatig wordt onderhoud gepleegd. Zo werd op donderdag 25 mei de inhoud van de bloembakken ververst met nieuwe plantjes.
Aanvankelijk waren het alleen de lantarenpalen aan de winkelkant, maar op verzoek van de omwonenden aan overkant van de Rijperweg om deze ook te voorzien van dezelfde fleurigheid, bleek Purmerend bereid daarop in te gaan en tot grote tevredenheid van de overburen kwamen er ook bloembakken voor hun huis.
Wel mist op het Prins Mauritsplein bij de bibliotheek nog een stukje groenversiering, maar wellicht komt die er ook nog wel, misschien iets later. In voorgaande jaren stonden er namelijk wel bakken, vaak met geraniums, maar de huidige plantenbakken zijn ware kunststukken.

Aanzien van de wijk
Dat brengt me toch weer terug op het aanzien de tuinen aan de voorkant van de huizen. Dat is toch het aanzien van een wijk... Zelf heb ik na de lange winter verheugd de herrijzenis van het voorjaar gadegeslagen in mijn eigen tuintje.
Hoewel de hortensia's van een laatste vorstaanval een flinke dreun hadden gekregen kwamen de Blue en de White Bells weer op in grote uitbundigheid en de roze/rode gebroken hartjes maakten er een complete voorjaarsshow van.
Helaas hadden sneeuwklokjes en narcissen hier niet op kunnen wachten en waren dus al uitgebloeid, maar hun afwezigheid werd goed gemaakt door de grote groene toets van een toch wel ongewenste aanwezigheid van een plant met gestreepte bladeren die zich ook al zo graag blijkt te vermeerderen en nu overal in de tuintjes een plekje gevonden blijkt te hebben.
Dat is trouwens eveneens het geval bij de Blue Bells, het boshyacintje, dat ik in uitbundigheid aantrof in het laantje tussen de Prins Maurits- en de Raadhuisstraat.
Minder leuk is het als de klokjesplant is uitgebloeid. Veel werd om ze te verwijderen. Maar nu heb ik er mooi dubbele begonia's geplant, die ook al binnen de kortste tijd en tot de volgende vorstperiode een veelheid van bloemen zullen geven. Een ander groot voordeel van begonia's: de slakken lusten ze niet!

Ik ben trots op mijn kleine voortuintje. Helaas blijken veel Middenbeemsterlingen dat gevoel niet te hebben. Ik zie totaal verwaarloosde tuinen met verwilderde planten en nog erger: grof vuil

 

 


Omhoog