Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 

Mijmering over Mies tijdens het 'Open Podium'
Cultuursalon 'Open Podium',
lichtpuntje op Beemsters cultureel gebied

Middenbeemster, 9 november 2024

Mijn mijmering gaat over Mies Porte, een vrouw die ik in mijn journalistieke leven veel heb ontmoet en een vriendin werd. Ik ben me bewust van het feit dat alles in deze rumoerige tijd snel vergeten wordt en daarom greep ik de kans aan om de herinnering aan Mies weer even op te roepen door een PowerPoint-presentatie te geven tijdens het Open Podium van Onder de Linden. Hoewel ik denk dat het publiek over het algemeen zich Mies niet meer zozeer kon herinneren, werd de presentatie naar mijn idee, goed ontvangen.

Het Open Podium stond op 3 vrijdag, 3 november Cultureel Centrum Onder der de Linden weer klaar voor optredens 'Tussen de schuifdeuren'. Hetgeen zeker niet betekent dat goedwillende Beemsterlingen (of buitendijkers) hun hobby op gebied van muziek, zang, voordracht en dans op amateuristische wijze aan den volke presenteren. Dus stond de organisatie bestaande uit Cor, Sylvette en Joop weer klaar om deelnemers en gasten te ontvangen.

Aanvankelijk waren er zoveel optredens geboekt, dat een paar doorgeschoven moest worden naar januari 2024. Maar, of door het slechte weer die dag een kink in de kabel zat, meldde zich helaas een aantal af. Toch bleven er genoeg deelnemers over om een vol programma te vullen en zeker niet op een amateuristische manier!! Wat dat betreft mag deze Open Podium-traditie tot een lichtpuntje op Beemsters' cultureel gebied kan worden genoemd.

Om 19.00 meldde zich al de Lincoln Crew, een band bestaande uit de families de Lange en Jochems uit Wormer: Ellis, (zang/gitaar), Johan (piano/backing), Willem (cargo), en Emma (piano/backing vocals) presenteerde zich voor het eerst in deze samenstelling. Het programma dat zij brachten bestond 50/50 uit eigen nummers en cover liedjes. Ze kregen de kans om uitgebreid te repeteren en geluidsman Joop de kans te geven de muziek zo fraai mogelijk te laten klinken. Zij zouden echter pas na de pauze hun ongeveer 20 minuten durend programma presenteren. Het duurde even voor Henk tevreden was, maar toen klonk het uitproberen al helemaal gaaf!

Door de belichting op het podium zijn niet alle foto's echt geslaagd te noemen, maar rechts op het plaatje staat ook al de beamer klaar voor een powerpoint presentatie, waarin een zeer bekende en gedreven Beemsterlinge, Mies Porte (ze overleed in 2008), even aan de vergetelheid werd ontrukt.
Helaas is de foto waarbij Carola Schouten door Wim wordt ingeleid niet duidelijk genoeg. Carola deed een voordracht waaronder die over haar vader. Eerst vertelde ze in het Nederlands haar verhaal maar ging over in het Engels waarbij ze enorm veel expressie gebruikte en ondanks dat de verstaanbaarheid wat minder was, deed de mime dat vergeten. Ze werd op piano met ijle klanken begeleid door Joke Tulp. Daarna trad Joke ook zelf op. Ze improviseerde aan de hand van door haar verwerkte gedachten waarvan ze een wazige kleurenfoto liet zien.

En toen was er koffie, verzorgd door de mensen van de bar.

Ook in de Kersttijd wordt een Open Podium gehouden op vrijdagavond, waarbij iedereen welkom is om te luisteren of iets in Kerststemming voor te dragen, te spelen of te zingen en de toegang is gratis! Dus komen genieten van een bijzondere avond. Ook in januari zal er weer een Open Podium zijn.

Omhoog