Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 

Herontmoeting met energiecoach Siem Knol
en € 175 aan energiebesparingsvoorzieningen

Middenbeemster, 2 november 2023

Op 2 november 2023 ontmoette ik, heel onverwacht, een oude kennis in een nieuwe hoedanigheid. In augustus 2003, al twintig jaar geleden dus, was ik voor een interview bij Alstrumeriakweker Siem Knol van de Nekkerweg maar nu stond hij zomaar bij mij voor de deur als energiecoach voor WelzijnWonenPlus in het kader van een Gemeentelijke aktie 'Slim met Energie'. Hij had zijn komst al aangekondigd met een telefoontje, waarbij me al opviel dat hij praatte alsof hij mij zou kennen. Toen de naam Knol viel, wist ik het ook weer en hadden we het nog even over zijn mooie Alstrumeriakwekerij . Nee, hij liet het bedrijf nu aan zijn zoons over maar hij vond het erg leuk om op deze manier nog bezig te kunnen zijn, mensen te onmoeten en gezellig een praatje te maken, vooral nu hij voornamelijk in Beemster coachte en hij veel bekenden ontmoette.

De aanleiding van zijn bezoek waren de brieven in 2022 en 2023 van de Gemeente Purmerend dat ik in aanmerking kwam voor een tegemoetkoming in energiekosten. Daarbij werd in het vooruitzicht gesteld dat er gratis energiebesparende artikelen ter waarde van € 175,- in de webshops van het Duurzaam Bouwloket kunnen worden gekocht. Wie er niet zomaar kon uitkomen mocht een bezoekje van een energiecoach aanvragen.
Omdat ik in 2022 in de veronderstelling verkeerde dat intussen alle lampen in mijn huis 'op Led brandden', ging ik in 2022 daar niet op in. Maar ik hoorde van iemand, die zomaar een stel lampen, radiatorolie, tochtstrips en zelfs een buitenlichtarmatuur had kunnen aanschaffen, was ik eigenlijk nieuwsgieriggeworden naar wat zo'n coach voor mij zou kunnen betekenen.

Nou, om te beginnen vroeg hij of het tochtte in huis. Gelukkig niet door de brievenbus of een spleet in de deuropening. Siem stelde voor folie achter de verwarming te plakken, maar dat bleek niet mogelijk te zijn door de verbrede vensterbank. De al door de woningbouw aangeboden folie, kon daarom ook al niet gebruikt worden. Wat ik wel had gehoord dat er op de verwarmingsradiator kleine ventilatoren gehecht konden worden, die de warmte de kamer in blazen. Nou dat bleek dus ook niet mogelijk. Siem vroeg of er voldoende aandacht was voor besparing van het gas- en electriciteits verbruik. Nou ja, sinds kort is door de slimme meter beter zicht op aan wat er dagelijks aan gas en elektra wordt gebruikt.
Daarna kwam een inspectie van de verlichting. Ja, in de huiskamer, de gang en de bovenverdieping was alles OK, "Ik denk dat ik niet zoveel voor jullie kan doen" zei Siem min of meer spijtig. Maar in de keuken was toch echt wel wat aan de hand. De lampen in het armatuur aan het plafond werden door een behulpzame schoonzoon er uitgedraaid en aan vernieuwing toe beoordeeld. Ook de aanrechtverlichting, nog op halogeen, was aan vervanging toe, evenals de lampjes in de ventilator boven het fornuis.
En toen we al zo bezig waren kwam de buitenverlichting nog aan de beurt en die leverde op: een bewegingsmelder aan de schuur en schijnwerper op zonne-energie in de steeg naast het huis. Al met al was het te besteden bedrag al overschreden met € 11,46.

Het was een leerzaam bezoek en ik was helemaal verbaasd dat er toch nog zo veel te verhappen was. Dus mensen die nog zo'n brief van de Gemeente Purmerend hebben en niet gereageerd hebben: wel even doen! Zie ook de website van de Gemeente Purmerend: https://purmerend.nl/werk-inkomen-en-schulden/laag-inkomen/hulpregelingen/slim-met-energie

Omhoog