Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 

Middenbeemster-senioren genoten van
'
Tongen-in Purmerend'

Middenbeemster, 13 oktober 2023

Op 9 oktober 2023 reed een bus vol Middenbeemster-senioren naar Kavel II aan de Volgerweg waar de jaarlijkse Tongen-in-Purmerend-dis werd aangeboden door de Stichting Vrienden van Purmerend. Ondergetekende behoorde tot de genodigden. Voor mij was het al voor de derde keer. De eerste keer was in 2019. De daarop volgende culinaire editie was pas in oktober 2022. Dat dit eetfestijn in de jaren 2020 en 2021 niet gehouden konden worden, was te wijten aan de Corona epidemie.

Eerst even dit:
Naar aanleiding van de toen in 2019 nog aanstaande fusie van Purmerend en Beemster vond de Stichting Vrienden van Purmerend het bijna vanzelfsprekend dat kwetsbare en eenzame inwoners van Beemster ook mochten aanzitten aan het jaarlijks te organiseren 'Tongen-in-Purmerend-diner'. De doelstelling van de Stichting was niet gering: voor maar liefst duizend gasten moest er een plek komen aan een van de tafels van de lokale horeca-ondernemers. Ze vonden 17 restaurants in de Markstad bereid om er op de vrije maandagavond de schouders onder te zetten. Niet overal in Beemster vielen uitnodigingen in de bus. WelzijnWonenPlus zorgde bijvoorbeeld voor een lijst van kandidaat-gasten. Voor de genodigden betekende het een heerlijk gezellig uitje. Elkaar weer eens ontmoeten en bij te praten en bovendien genieten van een heerlijk toebereid tongetje is toch wel even heel iets anders dan in je eentje de prak op tafel te zetten.

Kavel II
In voorgaande jaren werd het eetfestijn in 17 restaurants in Purmerend gehouden; dit jaar vertrok een bus vol Middenbeemster-senioren van ‘de Buurt’ naar Kavel II, het restaurant van de Golfbaan aan de Volgerweg in Beemster. Kavel II was één van de in dit jaar 15 deelnemende restaurant.
Het instappen in de bus, hoe ongemakkelijk het ook voor een paar passagiers was, gaf al meteen het fijne gevoel van eens een avondje helemaal er uit te zijn. In het sfeerrijke restaurant werden met gezellige Jordaanklanken door Wil Stravers (zang) en Ron Dros (accordon) de gasten begroet en de bediening stond klaar om de consumpties te noteren.

Smullen en smikkelen
Het aangeboden glaasje ging er uiteraard best in en het duurde niet lang of een vrolijk geroezemoes vulde de ruimte. Iedereen had wel wat te vertellen; immers voor de meeste aanwezigen is de avondmaaltijd solo en ook gedurende de dag zien ze vaak niemand. In de keuken was de kok bezig het ‘tongendiner’ te bereiden. Alleen: deze keer werden er geen tongetjes gebakken, maar zeebaars oftewel haring (ook lekker hoor!)
En verder stond er grote pan vol tomatensoep te pruttelen om als eerste opgediend te worden. Daarbij hoorde ook een klein zalmhapje met een frisse salade. Als sluitstuk was er ijs!!!
Na nog een kopje koffie was om ongeveer half acht het festijn voorbij, maar alle gasten kregen bij het verlaten van Kavel 2 ook nog een prachtige bos alstrumeria’s aangeboden.

Vrijwilligers
Het mag dus best even genoemd worden: al het personeel van de restaurants en de buschauffeurs stelden als vrijwilliger hun vrije avond beschikbaar.
Ter begeleiding waren vrijwilligers van Vrienden van Purmerend, afgevaardigden van de Gemeente Purmerend en Welzijn-WonenPlus ingeschakeld.
Als sponsoren mogen in dit kader ook niet ontbreken: Sligro, EBS, Bose International, AVV Zaanstad, Gemeente Purmerend, Bakker Travel, J, Bart Wijnimport, Drukkerij Rijser, De Creatieve Hoek en Honing Taxi’s.
Zij worden allen welbedankt!

Omhoog