Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Zwembad 'De Wilgenhoek', nu alleen nog maar herinnering

Middenbeemster 16 januari 2023

Klik eerst de onderstaande link aan naar
Het vijfcentenbadje van Amsterdam

Ik begin mijn 'mijmering' nu eens met een link naar een verhaal op internet over een zwembad dat, net als 'De Wilgenhoek' in de Beemster, alleen nog maar in dierbare herinnering voortleeft. Ik vond het een leuk verhaal, gewoon omdat ik in dat zogenoemde 'Vijfcentenbadje', het Nieuwe Diep aan de Merwede in Amsterdam mijn eerste schoolslagen aan de hengel heb getrokken. Ik wist zeker dat dit verhaal bij veel uit Amsterdammers die naar deze omgeving zijn vertrokken ook een belletje van weemoed zou doen luiden en daarom plaatste ik die link ook op het Facebook van Beemster Bewoners. Ik dacht daar velen een plezier mee te kunnen doen.

En ik kreeg een reactie van Jan Terpstra, die terecht misschien de vraag stelde: waarom schrijf je dan niet over 'De Wilgenhoek'. Daar zullen ook veel Beemsterlingen herinneringen aan hebben. Hij had gelijk en ik beloofde hem dat te zullen doen. Hierbij dus...

Zoals altijd kun je op internet wel iets vinden. Zo is er een Facebook van de Gemeente Purmerend, waar het hele bestaansverhaal van 'De Wilgenhoek' is opgetekend https://www.facebook.com/ . Dus als de lezer van dit artikel de moeite neemt om ook deze link even te openen, hoef ik dat niet allemaal op te lepelen.
(foto Geschiedenis Purmerend)

Wel even paar korte puntjes

  • Begin juni 1955 werd al onofficieel gebruik gemaakt van het nieuwe zwembad aan de Ringdijk
  • Officiele opening 18 juli 1955
  • In 1974 werd het zwembad uitgebreid met een overdekt binnenbad.
  • In 2005 sloot de Wilgenhoek de deuren. Na de sluiting van de Wilgenhoek stond het pand jarenlang leeg.
  • In 2011 brak in het oude zwembad een grote brand uit die de Wilgenhoek geheel verwoestte.

In Binnendijks uit het jaar 1955 kwamen nog drie korte berichtjes 'boven drijven' van 14 juli en 8 september 1955. Dus allemaal in de eerste jaar van zwembad 'De Wilgenhoek'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht van Jo Haen
Veel meer heb ik niet kunnen ontdekken, maar het toeval wilde, dat ik van een vriendin: Jo Haen-van Langen, een foto en een brief kreeg, die ze als volgt toelichtte:

Mijn vader had een stuk land waar onze 4 koeien af en toe op graasden in de Overweerse Polder tegenover de Oostdijk in de Beemster waar het zwembad is gebouwd. In 1961 moest hij een stuk land van 10 meter verkopen vanwege de aanleg van een toegangspad naar het zwembadbruggetje over de ringvaart. Hierbij de brief en ook een foto van de aanleg.
Ik heb niet vaak in 'De Wilgenhoek' gezwommen, ben in 1963 getrouwd, dus was al praktisch weg toen het geopend werd. Mijn broers en zussen hebben daar wel vaak gezwommen. Ik heb nooit zwemles gehad, wij leerden het onszelf in de Beemsterringvaart. Ik kan nog steeds niet goed zwemmen, ik hou me drijvende, zeg ik altijd. We gingen wel eens naar Edam. Daar was een 'strandbad' in het IJsselmeer en kon je ook staan, terwijl de ringvaart vrij diep was en je alleen aan de kant een beetje kon staan.

Mijmeringen
Tot zover het bericht van Jo Haen. Nu ga ik verder met mijn eigen mijmering over De Wilgenhoek. Die gaat terug tot plm. 1980.
Dat fraaie bruggetje is er dus nog wel! En ik kan me nog goed herinneren dat als ik daar overheen fietste en zo in de diepte het zwembad zag liggen, dat ik dacht: O, het lijkt wel een paradijs, zo mooi gelegen was daar 'De Wilgenhoek'.
Ik ging er vanaf de Kolfstraat met de kinderen vooral tussen de middag naar toe. Er was genoeg tijd, want de lunchpauze was nog van 12.00-2.00 u. Op die tijd was het lekker rustig in het zwembad en kon ik de kleintjes goed in de gaten houden.
En het spreekt voor zich, dat ze ook in 'De Wilgenhoek'gingen afzwemmen. Verder ging ik later met een vrienden op een rustige ochtend baantjes trekken, maar na de sluiting kwam er geen zwempak meer aan te pas. Het nieuwe zwembad lag te ver van Beemster af. Echt jammer, dat we dit bijzondere zwembad zijn kwijtgeraakt.

Ernstig vond ik het dat het zwembad vanaf de sluiting in 2005 wel zes jaar maar stond te verloederen. Er was sprake van onenigheid over de hoogte en omvang van nieuw op te trekken woningen. De parkeerruimte werd overwoekerd door manshoog onkruid. Echt geen wonder dat het uiteindelijk in de fik is gevlogen.

Omhoog