Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Het uitgestelde paardentramritje van Koos en Nicole
   
Middenbeemster, 12 augustus 2019
  Op 1 juni vierden Koos en Nico van Twisk hun 25 jaar huwelijk. Ze hadden een prachtige invulling van de dag gepland met als verrassing voor de bruiloftsgasten een ritje met de paardentram van Jongejans door de Beemster. Op de foto hiernaast kwam de tram nog vol furore de straat inrijden. Helaas maakte een niet goed uitgevoerde draaimanoeuvre een voortijdig eind aan de achtbenige bruidststoet. Begrijpelijk een grote domper, maar Koos liet het er niet bij zitten. Hij had nu eenmaal zijn buurtjes en goede vrienden dat ritje beloofd en dat zouden ze krijgen ook! Zijn geld had hij al geïnvesteerd en hij regelde met de eigenaar van de paardentram dat na de reparatie het ritje toch op een ander tijdstip door zou gaan.
 
Het werd zondag 11 augustus... Koos verkneukelde zich alweer over het plezier dat hij en Nicole hun buurtjes en een paar vrienden in het vooruitzicht stelden. Na de stormachtige zaterdag was stond er deze middag nog een flink briesje, maar gelukkig kwam de zon regelmatig doorpieken.
De paardentram stond opgesteld in het Waterlandse dorpje Middellie. Ongeveer 15 personen scheepten zich in voor een verrassingsrit, want de bestemming was nog angstvallig geheim gehouden.
 
De reis voerde het gezelschap door de Waterlandse dreven rond Oosthuizen met uitgestrekte veengebied met veel sloten, en velden die door de botenbloemen geheel geel gekleurd waren of ruige stukken met zuring. Menige koe of schaap keek zijn ogen uit naar deze bijzondere vervoersbeweging en in de dorpjes, die werden gepasseerd, liep menigeen naar buiten om er een foto van te maken.
  Al hobbelend en onder het begeleidend monotome hoefgekletter van de Friese paarden, genoten alle passagiers van de rust in dit gebied. Auto's die wilden passeren moesten maar even geduld beoefenen, want alleen bij de spoorwegovergangen werden de paarden tot wat meer spoed gemaand.
Midden in de polder werd even gestopt, want Koos en Nicole hadden ook gezorgd voor de inwendige mens. Er waren krentenbollen, broodjes met kaas en ham en frisdrank en voor de passagiers, die niet meer zo erg op hun benen vertrouwen, werden stoeltjes neergezet.Na de korte picnic bestegen we weer allemaal de tram die zijn weg vervolgde naar Etersheim.
 
Daar arriveerden we bij het Schooltje van Dik Trom, tevens Kinderboekenmuseum, waar een vrijwilligster ons opwachtte. Niet alle volwassenen konden een plekje in de oude smalle schoolbankjes innemen. Bij het gezelschap bevond zich ook een klein meisje, dat natuurlijk even in zo'n schattig schortje werd gehesen. De vrijwilligster vertelde over de tijd dat kinderen in deze ver van de bewoonde wereld afgelegen dorpsjes wegens de af te leggen grote afstanden niet naar school konden, maar dat in 1883 dit schooltje werd gebouwd, waarin Johan Kieviet de eerste schoolmeester was. Kieviet schreef hier het allereerste kinderboek en werd later heel beroemd om de boeken die hij schreef over 'gewone' kinderen.  
Een interessant verhaal was ook hoe het het schooltje verder is vergaan om uiteindelijk een museum te worden. Op de bankjes lagen schriftjes waarin met een echte kroontjespen reacties konden worden gegeven op dit museumbezoek.
 

De tocht werd daarna voortgezet en het volgende aanlegpunt was het Bezoekerscentrum De Breek om de dorstige kelen te smeren. Dat was voor de meesten, die het toch wel een beetje koud hadden gekregen, de koffie met de inmiddels wereldberoemde zelfgebakken appeltaart. Voor Koos was er natuurlijk ook een biertje. Wat was hij trouwens trots op het feit, dat hij en zijn Nicole hun buren deze prachtige middag haddden kunnen aanbieden.

Je zult maar zulke geweldige buurtjes hebben!

Omhoog