Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemsterlingen te gast bij Tongen in Purmerend
Beemster-Purmerend, 7 oktober 2019    

Ingevolge de aanstaande fusie van Purmerend en Beemster vond de Stichting Vrienden van Purmerend het vanzelfsprekend dat nu ook Beemsterlingen bij het evenement 'Tongen in Purmerend' werden betrokken.
De doelstelling van de Stichting is dat ongeveer duizend kwetsbare, vaak eenzame inwoners worden uitgenodigd om in één van de 17 deelnemende restaurants in Purmerend te komen genieten van een gezellig diner. Zij worden dan eens lekker in het zonnetje gezet maar ontmoeten tegelijkertijd andere mensen om een babbel mee te maken. Het was voor de tweede keer, dat dit evenement in Purmerend plaats vond.

 
Niet overal in Beemster vielen uitnodigingen in de bus. Gelukkig behoorde ondergetekende tot de geselecteerden en die maakte graag gebruik van de uitnodiging om eens te komen genieten van een heerlijk toebereid tongetje. Het is toch wel even heel iets anders dan in je eentje de prak op tafel zetten. Op maandag 7 oktober 2019 werden alle gasten van huis opgehaald; zij die op eigen gelegenheid kwamen werden op de diverse plekken opgevangen door een klein legertje 'gele jasjes', allemaal vrienden van Purmerend en leden van de Rotary Purmerend, die de gasten bij de arm namen om naar het bestemde restaurant begeleiden.
De plek die mij was toebedeeld bleek het restaurant van De Purmarijn te zijn. De meeste gasten waren natuurlijk Purmerenders, maar er bleken ook Beemsterlingen bij te zijn. Na de kennismaking konden ze het al heel gauw best met elkaar vinden, want er werden zeer geanimeerde gesprekken gevoerd. Dat is uiteraard de reden van dit festijn: Tongen los! In afwachting van het opdienen van de tongen was als onderhoudend onderdeel een optreden van een zangeres en die schoot natuurlijk direct in de roos met liedjes van Johnnie Jordaan, hetgeen in dit gezelschap op jaren leidde tot enthousiast meezingen.
Waarover spraken zij tijdens het verschalken van de tongetjes? Dat was aan het tafeltje waar ik plaats nam heel bijzonder. Onze gastvrouw Atti Bahadori, vertelde dat zij de door haar man ontvoerde dochter uit dat land had teruggehaald. Het was een avontuurlijke tocht vol gevaren. Ze heeft daarover het boek 'Onder dezelfde sterrenhemel' geschreven. Haar verhaal riep herinneringen op aan de uitzendingen daarover op televisie. Ze woont nu in Purmerend en doet sociaal/maatschappelijk werk.
Aan de tafel zat ook bijzondere gast, een verslaggever van de Telegraaf Wierd Duk met zijn fotograaf René Bouman. Door Atti's betrokkenheid met Tongen in Purmerend waren zij geattendeerd op deze grote activiteit voor eenzame ouderen en wilden hierover voor de krant aandacht aan schenken. Zij interviewden de heer C.de Gooijer, over diens ervaring bij het Tongendiner, waar hij al voor de tweede keer aan deelnam. De Gooijer roemde het liefdevolle initiatief.
Na het verschalken van de visjes, overgoten door Jordaan- en andersoortige klanken, werd mijn persoontje door een vrijwilliger met de auto voor de huisdeur afgezet. Wat een liefdevolle belevenis! Dank, Vrienden van Purmerend. Hopelijk zal de fusie tussen de Marktstad en Beemster in 2022 eveneens tot ieders tevredenheid zijn beslag vinden.

 

Omhoog