Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 

Drie Beemsterlingen naar Berlijn in juni 2005

Annie Beets, Koosje Franken en Erny van de Kleut met
NBvP
'Vrouwen van Nu' naar 'de stad van de beren'

Koosje Franken Een week lang heeft de Beemster Bengel niet geluid. Dat kwam omdat de redactie van deze site er een paar daagjes tussen uit was. Aan de opgewekte gezichten is te zien dat deze onbezorgde, volledig verzorgde reis door de reiscommissie van NBvP ' 'Vrouwen van Nu' uitstekend is bevallen. Ook Annie Beets van de Westdijk maakte deel uit van het reisgezelschap.
Koosje Franken
Erny v.d.Kleut
Annie Beets

Natuurlijk waren bij thuiskomst vrienden en kennissen zeer benieuwd hoe die grote stad Berlijn ervaren was. Mede omdat de reisgenotes uit alle plaatsen van Noord-Holland afkomstig waren, leek het ons leuk om op www.beemsterbengel.nl een beknopt reisverslag met foto's te zetten.

Door contacten met de Beemster NBvP 'Vrouwen van Nu' hadden we al gehoord dat de reizen die door de reiscommissie van de provincie Noord-Holland worden verzorgd, bijzonder interessant en goed georganiseerd zijn en dus zeer de moeite waard om eens mee te maken.
De proef werd op de som genomen: die vijfdaagse reis naar Berlijn leek ons wel wat.
Er waren nog enkele plaatsen in de bus vrij en er kon gewoon ingeschreven schrijven.
Lid worden van NBvP 'Vrouwen van Nu', afdeling Beemster was niet verplicht, maar ach, wij vonden dat we dat wel moesten doen. Binnen een week was alles geregeld en toen was het nog zes weekjes wachten....
Het fototoestel was natuurlijk het eerste voorwerp dat werd ingepakt. En we boften met de plek die we in de bus kregen: helemaal vooraan, achter de chauffeur, zodat er onderweg ook mooi plaatjes geschoten konden worden.

Mani en Dea Reisleiding
Twee dames, Mani Schouten en Dea Mastenbroek vormden de reiscommissie van deze stedenreis en die hadden ze tot in de puntjes geregeld. Ze hadden hotel en restaurants besproken en zich laten voorlichten over de te bezoeken attracties. Ze verzamelden veel informatie over te bezoeken plekken en gebouwen, waarover ze onderweg vertelde. Chaffeur Iwan vulde ook nog wel het een en ander aan.
Dat hoefde natuurlijk niet als er een gids aan boord was en dat was Jan de Waard, die al 18 jaar in Berlijn woont, daar gestudeerd heeft en na de val van de muur besloot van gidsen zijn beroep te maken. Jan was er alle drie dagen bij en alles wat hij vertelde was bijzonder duidelijk en zeer de moeite waard.
Iwan
Mani en Dea
bover Iwan, onder Jan
Dinsdag 31 mei: vertrek  
De reis naar Berlijn verliep voorspoedig. Natuurlijk wel files in Nederland maar eenmaal in Duitsland ging het beter. Halverwege kwamen we lange poos in een fikse bui met harde windvlagen terecht. Voor chauffeur Iwan lang geen pretje!
Maar gelukkig klaarde het later wel weer op. We passeerden de wachttorens van de grenspost 'Alpha'. Eerst de Russische en dan de Amerikaanse. Dat herhaalde zich nog een keer en dan in omgekeerde volgorde bij grenspost Brava. En toen zaten we in Berlijn.
Woensdag 1 juni  
Deze ochtend werd de Wilhelmskirche, Gedächtniskirche, oftewel 'De Holle Kies' bekeken: een ruïne-monument als lugubere herinnering aan WO II. In het gespaard gebleven voorportaal was een prachtig mozaiekplafond en langs de wanden veel beeldhouwwerk.
Tegenover 'De holle kies' werd een nieuwe kerk gebouwd en die ziet er zo uit van buiten En zo van binnen: prachtig met al die kleine raampjes met een mozaïek van glasscherven.
Een bezoek aan de muur was uiteraard een onderdeel van het programma. Er staat nog een klein stukje van overeind In de kelder die achter langs de muur liep is nu een herdenkingsgalerij met indrukwekkende foto's uit die verschrikkelijke oorlogsjaren.
Checkpoint Charlie mocht natuurlijk niet worden overgeslagen. Het bleek een groot museum te zijn. Vanuit de bovenverdieping een kijkje op de grenspost waar je voor 1 euro met twee grenswachters op de kiek kon. In het museum waren voorbeelden te zien hoe Oostduitsers zich als slangenmensen opvouwden om te proberen de grens over te komen naar het Westen. Hier iemand in een koffer, maar ze lieten zich ook inbouwen in hele kleine auto's.
Vanuit het gebouw eveneens een foto gemaakt van het monument voor op de vlucht omgekomen Oostduitsers. Dit is een particulier monument en zal helaas spoedig moeten wijken voor de bouwdrift van de Berlijners en de Deutsche Bank. Inderdaad: Grond is hier goud! Er was nog een heel nieuw monument. Dat werd op 10 mei van dit jaar pas officiëel ingewijd. Het beeldt de angst van de Holocaust uit. Het bestaat uit vele rijen pilaren. Een hele vlakte van pilaren van een halve meter tot zeker zes meter hoog.
Landsfrau van Lubasch 4de van links
Het is gewoonte van NBvP ' Vrouwen van Nu' om tijdens elke reis een excursie te organiseren naar een plaatselijke afdeling van een vrouwenvereniging. Dit jaar gold het een bezoek aan Landsfrauen in Lübasch, een apart dorpje in dat enorme Berlijn. Het lag vlak tegen de voormalige DDR-grens. In deze boerderij kunnen eigenaren van paarden hun viervoeters in de kost doen. Er waren in het dorp meerdere families die een dergelijk paardenhotel hadden. Het comité van ontvangst bestond echter maar uit één Landsfrau, maar die stond haar mannetje! Ze liet het hele dorp (12 huizen, kerk, school en brandweer) zien en nodigde daarop het gezelschap uit voor een bezoek aan haar 'Pferdenwirtschaft' , waar koffie en broodjes al klaar stonden. Ze vertelde over haar familiebedrijf dat -net als de agrarische bedrijven in Nederland- aan Plattelandsvernieuwing moeten doen om het hoofd boven water te houden. .
Het stadsbeeld is niet compleet met de televisietoren die met zijn ruim 360 meter uittorent boven alle andere gebouwen. Aan deze toren werd een bezoek gebracht in de avond. Berlijn lag helemaal verlicht diep beneden onze voeten.
Donderdag 2 juni  
Natuurlijk werd de Reichstag bezocht. Er was wel een behoorlijke tijd geduld nodig voor we binnen waren. Maar onze gids bleek een geweldig verteller en er werd ademloos naar hem geluisterd.
Met de lift naar boven naar de koepel waarna we via een cirkelende opgang helemaal in de nok een panoramisch uitzicht over de hele stad hadden. Ondanks de zon op het glas was het niet warm in de koepel. Er was namelijk een vernuftig geconstrueerd zonnescherm dat met de zon meedraaide. De opstijgende warmte verdween door een gat in het dak. Hier het uitzicht op de bouw van het nieuwe station van Berlijn.
Alles wordt groots aangepakt in deze stad met heel veel glas. De architectuur is vaak van een verbluffende techniek. Het Sony gebouw was daar een indrukwekkend voorbeeld van, maar door zijn omvang met een gewone camera gewoon niet te fotograferen.

Berlijn is de stad van de beren. Op een pleintje troffen we er een heleboel aan van vele landen ter wereld en heel mooi beschilderd met de meest wonderlijke voorstellingen.

Alleen het Nederlandse beertje konden we, hoe we ook speurden, niet ontdekken. Wel hoorden we dat een aantal van de beertjes ook 'op reis' langs tentoonstellingen; wellicht zat de Hollandse beer daar wel bij.
Berlijn ligt in een moesrasgebied en wordt doorsneden door rivieren. Net als in Amsterdam kon hier dus een boottochtje gemaakt worden en wel over de Spree.. De tocht ging langs het museumeiland in de richting van de nieuwbouw van het station. Hier vaart de boot onder de brug door, die als enige in Berlijn met smeedwerk is versierd.
Het Pergamonmuseum stond donderdag 3 juni in het excursieplan. Opnieuw veel te groot om te fotograferen. Daarom een fragment uit de grootste zaal van Griekse beelden die opgegraven zijn in Klein-Azië. Onze gids Jan de Waard kon hier weer prachtig verhalen vertellen over de Griekse goden en geschiedenis. Er waren nog meer beeldenzalen met imposante poorten, zuilen en beelden.
Vrijdag, 3 juni  
Vrijdag: Een bezoek aan Charlottenburg stond vrijdag op het programma. Dit was in de oorlog helemaal kapotgeschoten en ook had er een grote brand gewoed, waarbij op twee zalen na alles verwoest was. Maar nu is het weer helemaal gerestaureerd: een kostbaar staaltje van Deutsch gründlichkeit'. Na de rondleiding uitgerust op een bankje in de fraaie tuinen, waarbij in de tuin van een op dit terrein staand huis de bovenstaande beelden'van de Muzen werd ontdekt. Niet echt bedoeld voor publiek, maar toch leuk om door het gaas heen even digitaal vast te leggen.
Op de 'vrije' middag waarin veel reisgenotes een bezoek aflegden aan het grootste warenhuis ter wereld, verkozen wij het om een ritje met de fietstaxi te maken. Aan het stuur Ulf, gids/student cultuur. Hij vertelde dat zo'n fietstaxi wel vijftien duizend euro kost en dat hij nog steeds aan het afbetalen was. Voor 25 euro maakte hij een rondje van ongeveer een uur. Het was een enerverend ritje zo met de driewieler laverend tussen het drukke stadsverkeer. Onderweg vertelde Ulf ook nog over bijzondere dingen die we passeerden. De route ging via Tiergarten, een prachtig park met veel beelden en monumenten, naar de Brandenburger Turm. Daar was een panoramadoek opgesteld waarop de ravage vlak na de oorlog was afgebeeld.
De bus hield ook nog even vaart in om ons een blik op nog een stukje muur te geven. Dit is niet weggehaald wegens de vele muurschilderingen, die daar op zijn aangebracht. Dit is er één van de vele indringende schilderingen die het thema van de waanzin van de muur uitbeelden. Hier heeft de kunstenaar het openbreken van de muur tot uitdrukking gebracht..
De laatste avond van ons verblijf werd een echte Berliner avond met romantische muziek En een heerlijk diner ergens in een van de vele Berlijnse restaurants
Zaterdag 4 juni - terug naar huis  
Op de terugweg nog even een bezoek gebracht aan Potsdam, het slot Sans Souci (Zonder Zorgen) . Een prachtig kasteeltje. Helaas hadden we niet genoeg tijd voor een rondleiding; wel genoten van het uitzicht over de fraai aangelegde terrassen.
In Nederland teruggekeerd was er nog een heerlijk 'galgenmaal' in De Lutte. Maar voordat er kon worden aangeschoven, eerst even allemaal op de groepsfoto. En dit waren dan weer de echte Nederlandse luchten die bij het vallen van de avond te zien waren.

Ach, het is maar een greep uit de vele foto's die gemaakt zijn, maar het geeft wel een indruk van een bijzonder intensieve reis met heel veel indrukken. Drie hele volle dagen 's morgens, 's middags èn ook 's avonds ergens naar toe. Ook op de heen- en terugreis was heel veel te zien.
Het hoeft geen betoog, dat de drie dames uit de Beemster bijzonder van de reis naar Berlijn genoten hebben. Alle lof voor de reiscommissie van NBvP Vrouwen van Nu Noord-Holland; wat ons betreft gaan we volgend jaar weer mee en dan naar Kopenhagen.
w.g. Koosje Franken en Erny van de Kleut