Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Herinneringen aan de reis naar Sicilië in september 2005
: Redactie Beemster Bengel er nog eventjes tussen uit!

Heel even, acht dagen om precies te zijn, was het stil op de redactie van de Beemster Bengel. Reden: een heerlijk vakantieweekje van 15-22 september naar Sicilië, helemaal naar het eiland aan de punt van de laars van Italië. Met een culturele reis een sprong in de oudheid! Dat kan je wel zeggen. Van Werelderfgoed Beemster naar een eiland dat eigenlijk in zijn geheel werelderfgoed genoemd kan worden. Op dit eiland hebben Phoeniciërs, Grieken, Romeinen, Barbaren, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs, Fransen en Spanjaarden hun sporen achtergelaten en over alle beziens-waardigheden breek je er bijna de nek. Daarbij natuurlijk de verhalen, die bij de geschiedenis horen en alles omzoomd door drie hemelsblauwe zeeën, maakten een onuitwisbare indruk. Honderden foto's zijn geschoten er daar moest een keuze uit gemaakt worden.

 
Dag 1: vertrek van Schiphol  
15 september. We vertrokken met regen. Het raampje uit het vliegtuig bood een trieste aanblik op het vliegveld. Het vliegtuig startte in dichte mist. Maar al spoedig verdwenen de wolken en hadden we een prachtig zicht van boven op de Alpen, de Dolomieten en de Apenijnen.
De eerste nacht brachten we door in Giardini di Naxos, een kleine plaats aan de Ionische Zee. We kwamen aan in het donker. Een verrassing om bij het ontwaken daar de Etna te zien liggen.
 
Dag 2: Piazza Armerina en Agrigento (275 km)
In 1950 werden in Piazza Armerina de restanten van de Villa Casale blootgelegd. In deze oorspronkelijk Romeinse keizerlijke villa zijn vier duizend vierkante meters vloermozaïeken te bewonderen. De frisse veelkleurige voorstellingen geven een prachtig beeld van het dagelijks leven en de mythologie van de derde en vierde eeuw.
De villa telt wel vijftig vertrekken: van latrines tot jachtzalen.
De opgraving is thans helemaal overdekt en een aantal muren zijn gerestaureerd.
De steentjes waarmee de mozaieken werden gemaakt zijn niet groter dan ongeveer 1 vierkante centimeter. Een mozaiekmaker werkte dagenlang aan het leggen van dit vernuftige 'lego'.

Agrigento
<-- De lunch werd gebruikt op een terrasje met uitzicht op de domkerk van Agrigento.

Daarna een bezoek aan de beroemde Vallei der Tempels, waar in de zesde eeuw v.Chr. een Griekse kolonie gesticht werd, een van de mooiste en rijkste steden in het Middellandse Zeegebied.

l.o.: De tempel van Hera werd net gerestaureerd en stond in de steigers. Er was een groot geschilderd doek voor gespannen
r.o.: de tempel van heracles

1
.Wat er onderweg zoal te zien was
Tijdens de toer door Sicilië is een bloemenweelde te zien van oleanders in alle tinten van wit tot donkerrrood en ze staan, net zoals bij ons het gras, langs alle wegen. Ook als bermbegroeiing de cactusdadels, die in september beginnen te rijpen. Wie de vruchten met blote handen aanpakt voelt ogenblikkelijk naaldscherpe stekeltjes in de huid dringen. De cactusdadels zijn wel eetbaar maar niet echt lekker
Het typische Siciliaanse autootje, helemaal versierd met fraaie schilderingen. Dit Fiatje stond helemaal in het teken van de opera I vespri Siciliani (De Siciliaanse boereneer).Hier een fragment met op de achtergrond de Etna.
 
Dag 3: Selinunte en Segeste (275 km)
Door een afwisselend landschap richting Palermo met twee excursies in Griekse sferen. Allereerst de kolonie Selinunte, een opgraving van Griekse ruïnes op een locatie aan zee. Naast een aantal kolossale tempels zijn hier ook de resten van een complete Romeinse woonwijk te vinden.

In Segesta, ver van de bewoonde wereld, in een verstild berglandschap, staat een puntgave Griekse tempel: een van de best bewaarde ter wereld.
   
Een wandeling door de hoofdstraat van de opgraving van een Romeinse stad. De gids legt uit hoe op deze hoogte water geput werd
.De vestingwal tegen aanvallen van vijanden, want er werd wat gevochten om dit eiland. En eigenlijk volkomen krankzinnig dat temidden van de ruïnes, de GSM rinkelde.

En alweer die indrukwekkende zuilen van het tempelcomplex. De duiven hadden er een heerlijk beschaduwd plekje gevonden.
Lunch in een visrestaurantje op het strand waar 'Bella Italia' door twee muzikanten werd aangeheven. Datzelfde lied zongen twee leden van de groep in het theatercomplex van Segesta, dat een prachtig uitzicht bood over het landschap. l. en r. onder.
     
 

dag 4: Palermo en Monreale (80 km)
We begonnen deze dag met het ontbijt buiten aan het strand

In Palermo stond een bezoek aan de S.Giovanni degli Eremiti op het programma. Hierbij hoort een schitterend kloosterhofje met Arabisch aandoende koepel en de beroemde Capelia Palatina, de dom, het Piazza Quattro Canti en de Martorana, een mooi kerkje met mozaïeken van bijbelse taferelen. In het hooggelegen klooster Monreale staan overvloedig versierde zuilen en prachtig gebeeldhouwde kapitelen, maar ook de rijk met mozaïeken beklede Normandische domkerk.

   
De Normandische kerk is prachtig versierd met bijbelse verhalen. De kerk laat zich lezen als een stripboek. Veel goud werd er in verwerkt. Wel zo'n 180 kg.
De kloostertuin met prachtig ingelegde pilaren en fraai gebeeldhouwde ornamenten, waarvan elk zijn eigen verhaal vertelde.
De kathedraal van Palermo met verschillende bouwstijlen.
Het plein der vier hoeken: Quattro Canti, met op elke hoek een rijk met beelden versierd gebouw. En op één van die hoeken een bedelaar met zijn moederhond.
 
Dag 5: Cefalu
   
en Taormina  
De kleine bestelwagentjes die overal de steegjes in- en uitschoten

Een herdenkinsplaquette voor Garibaldi

Snuisterijwinkeltjes Een tegelplateau met het 'logo' van Sicilië: het Gorgonenhofd met de slangen en de drie benen
De marionetten en de Opera dei Puppi

De kerk en het pleintje die tot decor dienden van de film Nuovo Cinema

De kerk van de Zwarte Madonna boven op een berg.
 
Dag 6: Catania
  De groentenmarkt en de vismarkt
   
Zee-egels werden gepeld En garnalen
In de kerk prachtig smeedijzer Een fragment van een bijzondere preekstoel
<---In het Gymnasium een heel fraaie mozaiekvloer van zwarte en witte steentjes.

In het park mannen bezig met een spelletje--->
 
Dag 7: Syracusa
een van oorsprong Griekse havenstad. met de Ortigia, het historische centrum en de dom met Griekse zuilen, de Arthusabron en de ruïnes van de Apollotempel. Vervolgesm de Meapolis.een opgraving met onder andere een groot Grieks theater.
De Siciliaanse gids, die prachtig Duits sprak

 

 

De steengroeve

   
De Romeinse arena  
Een boottochtje met lunch in de haven van Syracuse. De tafel met gerechten werd neergelaten.
 
Etna en weer naar huis  
De laatste dag stond een bezoek aan de Etna op het programma. De top hulde zich echter in nevelen. Daarom niet helemaal naar boven gegaan met de gondels
Op de weg naar beneden zag het er tenslotte weer wat gezelliger uit. Het galgenmaal van deze reis werd gebruikt in een wijnlokaal ergens boven op een heuvel.
Een kijkje naar beneden op een geitenkampje. De kerk van het dorpje aan de voet van de Etna. Die stond in de steigers wegens schade door een recente aardbeving.
 

En met 'de Bengel' van Sicilië eindigt dit reisverhaal. Veel te veel indrukken om allemaal te onthouden en zeker om in dit verslag op te nemen. Wie meer wil zien, moet zelfs maar eens gaan kijken, daar op dat prachtige, boeiende en wonderschone eiland Sicilië.
En tot slot, weer op weg naar het vliegveld, kregen we van onze uitstekende reisleidster Arianne Swier nog het volgende citaat van Horatius:

Pluk den dag!
Zoek niet uit ('t is hoogst ongepast) welk einde de goden voor jou, dwaze meid, welk voor mij hebben voorgestemd en zoek geen antwoord in Oosterse horoscopen. Veel beter is 't al wat komt te aanvaarden! Of Jupiter ons nog meer winters gunt of als laatste de winter die nu de Tyrrheense Zee te pletter laat slaan op de klippen: Wees wijs: drink een wijntje en weet dat je tijd hier beperkt is;
Zet in je plannen voor later het mes. Wij praten en weg vlucht afgunstig de tijd: Pluk den dag, vertrouw zo min mogelijk op die van morgen.

En dat is toch een mooi eind van zo'n prachtige reis.