Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Dameskoor Middelwijck ontmoette Feico de Leeuw

Middenbeenster, 3 oktober 2011.

Dameskoor Middelwijck ontving op de repetitiemiddag van het koor Feico de Leeuw, die inmiddels begonnen is met zijn kennismakingsrondje bij alle muziekmakende clubs in de Beemster. Dit om kennis te maken met de dirigenten van de diverse koren en om een beeld te krijgen van het muzikale talent dat hij voor de opvoering van de theatershow tijdens de Beemster Feesten in 2012 kan verwachten.

Dameskoor Middelwijck heeft al aangegeven dat een aantal van de leden daaraan gaarne medewerking wil verlenen. Zo ook Koor Harmonie, dat al een week eerder kennis kon maken met Feico.

Eigenlijk was het bezoek van Feico een weekje uitgesteld in verband met het optreden van het koor tijdens de kerkdienst t.g.v. Dierendag in de Hervormde Kerk van Middenbeemster. Hierover later...


Beemsterlied
Het was een allerplezierigst bezoek. Feico begint zich al een beetje Beemsterling te voelen, hoewel van het bestaan van het Beemsterlied nog helemaal geen kennis had. Die leemte hebben de dames van Middelwijck wel even opgevuld door enthousiast het lied aan te heffen.
Feico vond het allerbekoorlijkst en wilde alle drie coupletten horen. Alleen vroeg hij wel of er na de schepping door Sytsma en Weiszkopf in 1937 geen moderner lied was uitgebracht. Hoewel er zeker pogingen in die richtingen zijn ondernomen om in een andere stijl de Beemster te bezingen, blijven de Beemsterlingen hardnekkig vasthouden aan de versie, die t.g.v. de viering van het 325 jaar bestaan van de Beemster het levenslicht zag. Deze blijkt nog steeds tot aller tevredenheid te voldoen.
Wie meer over het Beemsterlied wil weten en ook horen, kan de foto hierboven aanklikken. Deze foto werd gemaakt in 2003 tijdens de plechtigheid van het aanbieden van een Koninklijke onderscheiding.

Inspiratie
Feico vertelde iets over de theatershow, waaraan hij als componist en Marco Rochette als regisseur inmiddels zijn begonnen. Er zijn al een 30-tal acteurs geselecteerd en uit de diverse zangverenigingen zal ook een koor samengesteld worden om de muzikale theatershow, die een vrolijke ineenstrengeling zal zijn van zes sprookjes, die op een verstrooiende èn een op de Beemster toegepaste situatie vorm moet krijgen. Hij is nog hard bezig met het componeren van liedjes en hij hoopte natuurlijk inspiratie te krijgen door alle Beemster koren en dus ook Dameskoor Middelwijck te bezoeken en te luisteren naar wat zij zoal te zingen hebben.

Hij ging er rustig bij zitten maar al gauw sprong hij op en bood aan om op de piano wat akkoorden aan te geven of te proberen de melodie mee te spelen. Dat bleek toch niet zo makkelijk te zijn, want soms zette hij de dames op de verkeerde toon. Maar onverstoord bleef het koor doorzingen. Het zong een deel van de liedjes, die de dag tevoren met groot enthousiasme in de kerk t.g.v. dierendag werden uitgevoerd, zoals 'Morning has broken', 'De NachtegaalHet walvissenlied van Echternach' en 'Möwe, du fliegst in die Heimat'.

Muzikale grapjes
Vooral de nachtegaal beviel hem; dat was duidelijk uit zijn commentaar. Feico houdt namelijk van muzikale grapjes. Velen zullen zich de Leeghwatercode in 2009 herinneren, voor welk spektakel hij de muzikale toverstaf zwaaide. Met bussen werd toen een toertocht gemaakt door Beemster, Zeevang en Schermer. In vier kerken werd muziek gemaakt, gezongen en er werden sketches opgevoerd.
Hiernaast een foto van het roemruchte Walvisvaarderslied, dat in de Grote Kerk van Schermer werd gezongen met Beemster zangers en muzikanten.